Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, ale też rodzinny czas biesiadowania. Przy stole nadarza się okazja do wspólnego spędzania czasu, rozmów, jak i degustowania pysznych dań. Potrawy wielkanocne to nie tylko jajka w majonezie i żurek, ale też wiele innych propozycji, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia. Sprawdź przepisy na Wielkanoc, które warto wykorzystać podczas zbliżających się świąt!
- Jajka w sosie tatarskim
- Babka majonezowa
- Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
- Wytrawna tarta wielkanocna
- Francuskie kokilki z pastami jajecznymi
Tradycyjne i nowoczesne dania na Wielkanoc
Zastanawiasz się, jakie przepisy na Wielkanoc wybrać? Chcesz połączyć tradycyjne potrawy, ale też zaskoczyć swoich bliskich ciekawymi propozycjami? Przedstawiamy 5 potraw na Wielkanoc, których nie może zabraknąć na stole! Składniki do nich znajdziesz w najpopularniejszych marketach, a nawet w pobliskich sklepach osiedlowych czy warzywniakach. Jeśli szukasz atrakcyjnych cen, sprawdź co oferuje nowa gazetka Biedronki czy gazetka Lidla. Planując zakupy i korzystając z promocji, możesz urządzić święta budżetowo!
Propozycja dania na Wielkanoc nr 1 – jajka w sosie tatarskim
- Potrzebne składniki: jaja, grzybki marynowane w occie, ogórki korniszone, śmietana, majonez, musztarda, sól, pieprz, szczypiorek do dekoracji
- Wykonanie: jajka ugotuj na twardo i obierz. Posiekaj w drobną kostkę ogórki korniszone i grzybki marynowane, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj 5 łyżek majonezu, 3 łyżki śmietany, 1 łyżkę śmietany, dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku. Jajka przepołów i ułóż na paterze. Polej sosem tatarskim i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Propozycja dania na Wielkanoc nr 2 – babka majonezowa
- Potrzebne składniki: forma z kominem o średnicy 23 cm, pół szklanki mąki pszennej tortowej, pół szklanki skrobi ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 średnie jajka, 5 łyżek majonezu, masło do wysmarowania blaszki
- Wykonanie: wymieszaj w dużej misce sypkie składniki poza cukrem. Jajka i cukier ubijaj mikserem kilka minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodaj majonez, a następnie wsyp sypkie składniki. Całość powoli i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do wysmarowanej masłem formy. W piekarniku nagrzanym do 185 stopni piecz babkę przez około 35 min. na trybie góra/dół.
Propozycja dania na Wielkanoc nr 3 – biała kiełbasa w sosie chrzanowym
- Potrzebne składniki: 5 szt. surowej białej kiełbasy, por, 7 łyżeczek chrzanu tartego, 250 ml śmietanki 30%, 1/3 kostki masła, majeranek świeży lub suszony, sól, pieprz
- Wykonanie: pora pokrój w półkrążki. Kiełbasę umyj i podgrzej (wyciągnij przed zagotowaniem), a następnie ponacinaj w krzyżyki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozpuść masło i skarmelizuj pora. Dodaj śmietankę, chrzan, majeranek, sól i pieprz. Polej kiełbasy sosem i zapiecz w piekarniku (temp. 180 st. przez około 40 min). Sos powinien znacznie odparować i zgęstnieć, a kiełbasa zrumienić się z wierzchu.
Propozycja dania na Wielkanoc nr 4 – wytrawna tarta wielkanocna
- Potrzebne składniki: gotowe ciasto kruche (lub przyrządzić samodzielnie wg sprawdzonego przepisu), łyżka masła, 150 g brązowych pieczarek, 1 cebula, 3 szt. surowej białej kiełbasy, 250 ml śmietanki 30%, tarty ser żółty 200g, 5 jajek, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, tymianek lub inne zioła
- Przygotowanie: kiełbasę sparz i pokrój w plasterki. Na patelni zrumień na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki brązowe, a następnie dodaj plastry kiełbasy. W misce wymieszaj dokładnie jajka, śmietankę, mąkę, przyprawy oraz tarty ser. Na blaszkę do tarty wyłóż kruchy spód i podpiecz przez około 15 minut. Następnie wyłóż na niego usmażone na patelni składniki i całość zalej przygotowaną masą jajeczno-serową. Piecz w piekarniku w 180 st. góra/dół przez około 30 min. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Propozycja dania na Wielkanoc nr 5 – francuskie kokilki z pastami jajecznymi
- Składniki: gotowe ciasto francuskie, ugotowanych 6 jajek, awokado, ćwikła z chrzanem, szczypiorek, wędzony boczek, majonez, przyprawy
- Przygotowanie: z ciasta francuskiego wykrój od szklanki okręgi, wgnieć palcem środek, a następnie upiecz w piekarniku wg zaleceń producenta (do zrumienienia). Rozgnieć jajka i rozdziel na 3 miseczki. Do pierwszej miseczki dodaj pokrojone w kosteczkę awokado, łyżkę majonezu, sól, pieprz i inne przyprawy. Do drugiej miseczki dodaj łyżkę ćwikły z chrzanem, sól i pieprz. Do trzeciej miseczki dodaj usmażony na patelni i pokrojony w kosteczkę boczek, łyżeczkę majonezu oraz posiekany szczypiorek i przyprawy. Pasty wyłóż na upieczone wcześniej kokilki z ciasta francuskiego i udekoruj szczypiorem lub innymi ziołami. To świetny rodzaj potrawy wielkanocnej na wieczorne spotkanie z bliskimi przy stole!
Potrzebujesz więcej pomysłów na Wielkanoc? Sprawdź naszą stronę https://www.gazetkonosz.pl/wielkanoc/